Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Drie tips voor een veilige en zuinige verwarming

                 Drie tips voor een veilige en zuinige verwarming

Wil je veilig en spaarzaam verwarmen? Dan is regelmatig onderhoud een must. Meer nog: je bent verplicht (ook als huurder!) om je cv-ketel op tijd te laten nakijken door een erkend technicus. Met deze tips slaap jij altijd op twee oren.

1. Maak op tijd een afspraak

Voor CV-ketels op gas is om de twee jaar een onderhoudsbeurt vereist in Vlaanderen en om de drie jaar in Brussel en Wallonië. Verwarmingsketels op stookolie of vaste brandstof (pellets, hout, …) moeten elk jaar worden nagekeken.

Voor Brussel geldt een bijkomende verplichting: is de ketel ouder dan vijftien jaar (kijk op het kenplaatje), moet je ook een diagnose door een erkende professional laten uitvoeren.

Contacteer daarom op tijd een erkend technicus. Zo win jij drie keer:

  • Je bent zeker van een veilig werkende installatie;
  • Je loopt geen gezondheidsrisico (denk aan schadelijke gassen);
  • En je profiteert van een lagere energiefactuur.

Het onderhoud valt onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker. De verplichting geldt dus niet alleen voor eigenaars, maar ook voor huurders.

Eén gouden raad: wacht niet te lang. Ook voor de verzekering. Want stel dat er brand uitbreekt. Hoe leg je dan uit dat je cv-ketel niet gekeurd is?

2. Reken op je lokale vakman

Sommige energieleveranciers bieden onderhouds- en reparatiediensten aan voor verwarmingsinstallaties. Maar deze service beperkt zich vaak tot de ketel alleen. 

Wil je zeker zijn van je stuk, reken dan op je lokale vakman, de beste garantie op een volledig nazicht (inclusief schouw en leidingen) en een transparante prijs.

 Een cv-ketel op gas gaat gemiddeld vijftien jaar mee, een mazoutketel 30 jaar. Heb je een bestaande woning gekocht, dan kent de lokale vakman de geschiedenis van jouw installatie vaak beter dan jijzelf. Hij is dé vertrouwenspersoon voor het (twee)jaarlijkse onderhoud.

“Toen wij onze rijwoning kochten, kregen we van de vorige eigenaars het telefoonnummer van de cv-installateur”, vertelt Kris uit Hasselt.

“Hij zorgt elk najaar voor het onderhoud. Zo beginnen we met een gerust hart aan het stookseizoen en blijft onze verwarmingsketel in topvorm tot we genoeg gespaard hebben om te renoveren.”

3. Kies voor comfort

Wil je niet wakker liggen van het onderhoud van je cv-ketel? Dan geeft Jan Lhoëst, directeur van de Belgische Unie van Installateurs van Centrale Verwarming (ICS), het volgende advies: 
 

“Sluit een onderhoudscontract af met je lokale installateur. Zo bouw je een goede relatie op en kan je ook in geval van nood op hem rekenen.”

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips